Cakap je pasal Kumpulan Sepah (Maharaja Lawak), mesti teringat tagline "Manis tak KURMA ini?". Jadi, teringin pulak nak kongsi resepi masakan kurma. Sedap dimakan dengan apa jua jenis nasi semasa panas2 lagi dan juga bersama roti canai,capati mahupun dgn roti putih biasa dan roti francis. Ada berbagai cara memasak kurma, hanya taip kata kunci, "resepi" di internet, pilih la yang mana suka sedap dan senang untuk dimasak. Selamat mencuba.
Bahan-Bahan
Bahan Penumis
Bahan Kisar
Cara Masakan
01.Panaskan minyak, masukkan bahan penumis. Kacau 1-2 minit.
02.Bubuh pula bahan kisar, kacau sampai wangi.
03.Masukkan rempah kurma dan sedikit air. Bila terbit bau, bubuh pula daging dan kacau 3-4 minit atau hingga kering airnya.
04.Tuangkan santan dan asam gelugur. Kacau hingga menggelegak dan daging separuh empuk.
05.Bubuh pula kentang, kacau sampai daging lembut.
06.Bubuh bahan baki dan biar mendidih semula sebelum diangkat.
0 pendapat:
Post a Comment