Islam Itu Indah

Lembaran Kasih

Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan.

"Manis tak KURMA ini?"



Cakap je pasal Kumpulan Sepah (Maharaja Lawak), mesti teringat tagline  "Manis tak KURMA ini?". Jadi, teringin pulak nak kongsi resepi masakan kurma. Sedap dimakan dengan apa jua jenis nasi semasa panas2 lagi dan juga bersama roti canai,capati mahupun dgn roti putih biasa dan roti francis. Ada berbagai cara memasak kurma, hanya taip kata kunci, "resepi" di internet, pilih la yang mana suka sedap dan senang untuk dimasak. Selamat mencuba.
Bahan-Bahan
  • 600 g daging batang pinang (dipotong dadu 3 cm)
  • 3 camb minyak
  • 3camb rempah kurma
  • 1 l santan (2 biji kelapa)
  • 1 keping asam gelugur
  • 400 g ubi kentang }
  • 3 biji tomato } dibelah 4
  • 2 labu bawang besar }
  • 2 biji cili merah } dibelah 2, jangan putu
  • 2 biji cili hijau }
Bahan Penumis
  • 5 cm kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
Bahan Kisar
  • 6 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 4 biji buah keras
Cara Masakan
01.Panaskan minyak, masukkan bahan penumis. Kacau 1-2 minit.
02.Bubuh pula bahan kisar, kacau sampai wangi.
03.Masukkan rempah kurma dan sedikit air. Bila terbit bau, bubuh pula daging dan kacau 3-4 minit atau hingga kering airnya.
04.Tuangkan santan dan asam gelugur. Kacau hingga menggelegak dan daging separuh empuk.
05.Bubuh pula kentang, kacau sampai daging lembut.
06.Bubuh bahan baki dan biar mendidih semula sebelum diangkat. 

0 pendapat:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

IKLAN